top of page

Het magnetische veld van de aarde


The image shows Sun and a stream of tiny particles from it. These particles lead to Earth and its magnetic field that is depicted as thin curved lines going from the North magnetic pole to the South magnetic pole. The field lines on the side of Earth that is away from the Sun are prolonged, while those lines facing the Sun are more pressed.

Het lijkt misschien zwak, maar het is sterk genoeg om ons leven te beschermen. We hebben het over het magnetische veld van de aarde. Met een sterkte van ongeveer 30 μT (microtesla), wat tien keer meer is dan het magnetische veld dat je magnetron produceert op een afstand van ongeveer 30 cm, maar met zijn enorme omvang, die de aarde omringt en de ruimte in reikt, is het sterk genoeg. Het wijkt energierijke deeltjes afkomstig van de zon en het diepe universum af, zodat ze niet gemakkelijk onze atmosfeer binnendringen. Het is het schild dat onze aarde gelukkig heeft, in tegenstelling tot Mars, dat naakt staat in de stortvloed van schadelijke deeltjes. Echter, elk schild heeft zijn grenzen. Als een coronale massa-ejectie, een stuk zonneplasma, het magnetische veld van de aarde bereikt, kan het ermee in wisselwerking treden en een geomagnetische storm veroorzaken.


Leer meer over het magnetische veld van de aarde en zijn eigenschappen in ons luisterboekje. Je komt meer te weten over stralingsgordels, de Zuid-Atlantische anomalie en details over een groot evenement dat branden veroorzaakte in telegraafstations – het Carrington-event.


Luister naar de audio

Luisterboekje: Het magnetische veld van de aarde


Geluid: Aurora



Maak tastbare afbeeldingen

Tastbare afbeelding: Het magnetische veld van de aarde


Tastbare afbeelding: Stralingsgordels


Tastbare afbeelding: Ruimteweer


Tastbare afbeelding: Aurora


Tastbare afbeelding: Vorming van aurora's



Print 3D-modellen

3D-model: Aarde


3D-model: Mars





Comments


bottom of page