top of page

Ruimtereis


The image shows a launch of a spaceshuttle. The spaceshuttle is on top of an external tank with fuel that has two solid rocket boosters on its sides. A tower that held the spaceshuttle is visible on its left side and clouds of smoke are spreading outwards the engines that are on, as the spaceshuttle lifts up.

Het lanceren van verschillende ruimtevaartuigen naar de ruimte is niet langer een zeldzame gebeurtenis. We hebben talloze communicatiesatellieten, verkenningssatellieten en aardobservatiesatellieten in omloop. Maar satellieten zijn niet de enige objecten die naar de ruimte worden gelanceerd. Ruimte-sondemissies en bemande missies naar ruimtestations, of zelfs naar de maan, worden ook als ruimtereizen beschouwd. Maar wat zijn de uitdagingen van ruimtereizen? Aangezien het universum immens is, is het niet gemakkelijk om snel genoeg te bewegen om de dichtstbijzijnde sterren binnen een mensenleven te bereiken. Zelfs reizen naar de planeten van het zonnestelsel brengt vele uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van straling in de ruimte. Ruimtevaartuigen hebben bescherming nodig, maar zelfs dan kunnen sommige energierijke deeltjes binnendringen en ernstige problemen veroorzaken voor de elektronica en computerchips. Daarom moeten er vóór elke lancering stralingssimulatietests worden uitgevoerd. Zodra het ruimtevaartuig op zijn missie door de ruimte is, moet het ruimteweer nog steeds worden gemonitord en goed voorspeld, zodat eventuele problemen kunnen worden verminderd.


Leer meer over ruimtereizen, de uitdagingen, de geschiedenis en de effecten van ruimteweer op ruimtevaartuigen in ons luisterboekje.


Luister naar de audio

Luisterboekje: Ruimtereis



Maak tastbare afbeeldingen

Tastbare afbeelding: Stralingsgordels


Tastbare afbeelding: Het magnetische veld van de aarde


Tactile image: Ruimteweer


Tactile image: Radiocommunicatie




Print 3D-modellen

3D model: Cubesat


3D model: Hubble Space Telescope


3D model: Space Launch System


3D model: SOHO


3D model: Galileo-satelliet




Comments


bottom of page