top of page

Stralingsdosis


The image shows an astronaut flowting in the space. Tiny thin layer of Earth's atmosphere is seen in the back of the image.

Mensen maken zich misschien zorgen over de straling die ze krijgen bij een röntgenfoto bij hun tandarts. Maar is dat echt zo zorgwekkend? Een klassieke tandheelkundige röntgenfoto geeft dezelfde hoeveelheid stralingsdosis als we in één dag van de natuurlijke achtergrond krijgen. Sommige procedures zijn ernstiger, maar nog steeds relatief vergelijkbaar met de jaarlijkse doses die we van de achtergrond krijgen. Maar is er een andere manier om een verhoogde stralingsdosis te krijgen? Ja! Maak een vlucht, idealiter door de poolgebieden, en zorg ervoor dat je tijdens een stralingsstorm vliegt! Dat is het perfecte recept om wat extra stralingsdosis in je lichaam te krijgen. Natuurlijk wil niemand dat. Tijdens een zeer sterke stralingsstorm kunnen passagiers zelfs hun jaarlijkse limiet bereiken. De bemanning, die bijna dagelijks aan straling wordt blootgesteld, loopt dan meer gevaar wanneer de zon erg actief is. En wat te denken van astronauten? Zij worden niet beschermd door de atmosfeer, dus de doses die ze kunnen krijgen zijn veel hoger.


Leer meer over stralingsdosis, de bronnen ervan, zowel zonne- als galactisch, en wat straling met het menselijk lichaam doet in ons luisterboekje.


Luister naar de audio

Luisterboekje: Stralingsdosis



Maak tastbare afbeeldingen

Tastbare afbeelding: De zon


Tastbare afbeelding: Vorming van aurora's


Tastbare afbeelding: De atmosfeer van de aarde


Tastbare afbeelding: Ruimteweer




Print 3D-modellen

3D-model: Aarde


3D-model: Mars





Comentários


bottom of page