top of page

Zonnestorm


The image shows a part of the Sun, where an active region can be seen. Huge loops of hot plasma stick out of the surface. At one place, a huge bright spot can be seen. That is a solar flare that erupted in the moment of the shot.

Wist je dat zonnestormen een cruciale rol hebben gespeeld in de geschiedenis en nog steeds een ernstige oorzaak zijn van schadelijke effecten op onze technologie? Veel gebeurtenissen uit het verleden kunnen onthullen hoe destructief zonnestormen kunnen zijn. Denk maar aan maart 1989, toen 6 miljoen mensen in Quebec wakker werden in ijskoude huizen en ontdekten dat er geen elektriciteit was. Een zonnestorm in augustus 1972 veroorzaakte een onverwachte explosie van verschillende onderzeese mijnen dicht bij de Vietnamese kust, allemaal tijdens de Vietnamoorlog. Het feit dat een enorme radioburst op een zonneschijf in mei 1967 bijna de Derde Wereldoorlog veroorzaakte, is een alarmerend voorbeeld van hoe cruciaal het is om de wetenschap achter zonnestormen en hun effecten te begrijpen.


Ontdek de wereld van zonnestormen door te leren over coronale massa-ejecties, zonnevlammen en energetische deeltjes van de zon en luister naar het volledige luisterboek hieronder. Het luisterboek geeft een goed overzicht van de effecten van ruimteweer op onze technologie en van de belangrijkste historische gebeurtenissen.


Luister naar de audio

Luisterboekje: Zonnestorm


Geluid: Zonnewind


Geluid: Coronale massa-ejectie


Geluid: Aurora



Maak tastbare afbeeldingen

Tastbare afbeelding: De zon


Tastbare afbeelding: Ruimteweer


Tastbare afbeelding: Vorming van aurora's



Print 3D-modellen

3D-model: De zon


3D-model: SOHO





Comments


bottom of page